Opruimen van je website: Doe jij dit weleens?

Heb jij wel eens een lente schoonmaak gedaan voor je website? Het antwoord is waarschijnlijk ‘nee’. Het opruimen van je website heeft niet alleen impact op je website bezoeker, maar ook op de snelheid en netheid van je website. 

Wij geven een aantal voorbeelden hoe je eenvoudig en veilig je website kan opruimen en zo weer plaats kan maken voor nieuwe kwalitatieve content.

Kijk goed naar je mediabibliotheek

Ongetwijfeld heb je over de jaren heen veel media geüpload. Denk hierbij aan afbeeldingen of documenten zoals een Pdf-bestand. Het is dan wel eens goed om hier doorheen te gaan.

Optimaliseer en verwijder afbeeldingen

Ga door je mediabibliotheek heen en verwijder de afbeeldingen die je niet gebruikt en niet meer wilt gebruiken in de toekomst. 

Kijk daarna naar de afbeeldingen die je wel gebruikt en dus wilt bewaren. Zijn het stockfoto’s of heb je foto’s in een ver verleden van het internet gekopieerd? Kijk dan goed of je de rechten hebt om deze te gebruiken, zo niet verwijder deze dan gelijk. 

Check ook of de afbeelding een juist internet formaat hebben. Wij raden aan om een afbeelding te gebruiken die niet groter is dan 500 kb. Heb je foto’s die te groot zijn? Geen probleem deze kan je gemakkelijk verkleinen via photoshop of een dergelijk programma.

Update je content of verwijder oude meuk

Recyclen van content

Wij zijn fan van recyclen. Verouderde content betekent niet altijd dat het slechte content is. Heb je bijvoorbeeld een download waar de inhoud goed is, maar die geüpdatet moet worden naar nu. Dan is dit een goede basis.

Je hoeft niet alles te herschrijven. Je kan ook titels, subtitels of teksten aanpassen. Dit kan echt al wonderen doen.

Extra tip, heb je een download en ben je ondertussen veranderd van branding? Kijk dan ook goed naar de stijl van je documenten.

Verwijderen van content

Kijk kritisch naar je content, is deze nog relevant? Als je met enige regelmaat content schrijft, zoals een blog, dan zal je content bibliotheek snel groeien. 

Wij schrijven vaak over tips en tricks voor WordPress, maar dit is ook content wat snel verouderd. Wij passen daarom vaak content aan met de correcte informatie of verwijderen de content in zijn geheel. 

Naast het verwijderen of bijwerken van content die verouderd is, moet je ook kijken naar de inhoud van de content. 

  • Is dit content die je nog wil delen met je huidige doelgroep?
  • Komt de schrijftaal overeen met wat je nu gebruikt?
  • Is de inhoud van kwaliteit?
  • Klopt de structuur van de artikelen nog?

Content opruimen van je website

Nadat je content hebt verwijderd of hebt aangepast, is het handig om te kijken of je categorieën nog kloppen. Maak een lijst met de categorieën die overeenkomen met de content die je op je website hebt. Onderzoek vervolgens welke categorieën je kan samenvoegen, welke je kan verwijderen en welke je kan toevoegen.

Kijk ook goed of de flow van je website nog klopt. Zijn er geen brokenlinks ontstaan doordat je content hebt verwijderd. Brokenlinks zijn links die niet meer werken, als een bezoeker deze pagina probeert te bereiken. De bezoeker wordt dan geleid naar  een 404-pagina. 

Wil je checken of je brokenlinks hebt op je website? Gebruik dan deze tool: Broken link checker. Heb je brokenlinks? Zorg dat je deze redirect naar juiste pagina.

Backlinks zijn links die via een andere website naar jouw website leiden. Dit een negatieve invloed hebben op je Google score. Je kan via deze website backlinks checken. Maar wat doe je als je veel backlinks hebt die je niet herkent of van een website komt die een slechte reputatie heeft? Ga dan naar Google Search Console daar kan je Google-vragen om bepaalde links te negeren.

Kijk goed naar je menustructuur

Nu je hebt gesneden in je content en misschien wat dingen verplaatst hebt, moet je goed kijken naar je menustructuur. 

Het menu van je website is de gids voor jouw bezoekers. Klopt deze nog, kan de bezoeker in een oogopslag zien waar ze moeten zijn. En zijn alle menu-items nog relevant. Wij raden altijd aan om niet meer dan 5 menu-items te hebben, naast je contact knop. Te veel keuze is niet goed, hierdoor gaat de bezoekers twijfelen. Probeer het zo overzichtelijk mogelijk te houden, het gaat vooral om de gebruiksvriendelijkheid. Wil je hier meer over lezen, lees dan onze blog over ‘the paradox of choice’.

Plugins

Als je deze blog leest, gebruik je waarschijnlijk WordPress. Dan maak je waarschijnlijk ook gebruik van plugins. Maar heb je wel eens de tijd genomen om goed te kijken naar de plugins op je website?

Plugins waarvan je niet zeker weet of je ze nog nodig hebt

Heb je een rits plugins en weet je niet of je ze nog gebruikt of nodig hebt. Het makkelijkste is dan om deze eerst te activeren, voordat je ze verwijderd. Deactiveer de plugin daarna, leeg je cache en kijk of het uitschakelen van deze plugin impact heeft op het functioneren van je website. Twijfel je, laat ze dan gedeactiveerd in je plugin bibliotheek staan. Mocht het toch impact hebben kan je hem zo weer inschakelen. 

Blijven de plugins gedeactiveerd na een tijd? Dan kan je ze gewoon verwijderen. 

Plugins die gedeactiveerd zijn

Heb je gedeactiveerde plugins? Verwijder deze dan. Ondanks dat ze niks uitvoeren, moeten ze wel ingeladen worden in je WordPress. Dit kan impact hebben op de snelheid van je website.

Kijk naar je WordPress admins

In de loop van tijd kan je heel wat WordPress gebruikers verzamelen. Loop daarom regelmatig na wie deze personen zijn en of het nog relevant is dat ze toegang hebben. Dit ruimt niet alleen op, maar is ook goed voor de beveiliging van je website. 

Weet je niet zeker of een gebruiker de website nog gebruikt, dan kan je deze op ‘abonnee’ zetten. Ze kunnen ze nog wel inloggen, maar kunnen ze niet meer in de back-end van de website. Mocht deze gebruiker inloggen, dan zullen ze vanzelf contact opnemen.

Back-ups

Check tijdens het opruimen van je website of jij back-ups maakt via je website of via een server? Kijk deze dan goed na. Als je back-ups verzameld van jaren terug, kijk dan of deze nog relevant zijn. Wij maken bijvoorbeeld elke nacht een back-up en bewaren deze 14 dagen. Zo hebben we altijd een relevante back-up en geen lange bibliotheek met gedateerde back-ups die we toch nooit meer gaan gebruiken. 

Gebaseerd op cijfers

Gebruik Google Analytics en Google Search Console om op basis van cijfers je website op te ruimen. 

In Google Analytics kan je namelijk zien wat de uitstappagina’s van bezoekers zijn. Dit zijn pagina’s waar je bezoeker je website verlaat. Daarnaast kan je ook kijken naar bouncepercentage en gemiddelde tijd op pagina. 

Op basis van deze cijfers kom je er snel achter of de content op je website relevant is voor de bezoeker. Een hoog bouncepercentage en/of laag gemiddeld tijd op pagina kan betekenen dat de bezoeker op de pagina niet vond wat die zocht. Dit kan bijvoorbeeld komen door verouderde content. Dus blijf je website analyseren en optimaliseren.

Opgeruimd staat netjes

Neem de tijd om je website op te ruimen. Als je content verwijderd kan dit impact hebben op de rest van je website. Documenteer dus goed wat je aan het doen bent. Gebruik de bovenstaande tools om je brokenlinks te checken en verwijder nooit iets permanent als je niet zeker weet of het het functioneren van je website in de weg zit. Succes met opruimen!

Wil je jouw website onderhoud uitbesteden, bekijk dan hier de mogelijkheden!

Ook interessant voor jou

Anoek

Ik ben binnen gekomen als WordPress specialist, daarna gespecialiseerd in Online Marketing voor websites en sinds 2020 Project Manager bij Reason Web Development. Samen met het team realiseren wij conversiegerichte WordPress websites met een uniek design.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meldt je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Pellentesque molestie leo et gravida lacinia.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.