WordPress website sneller maken: hoe doe ik dat?

In deze post neem ik je mee door een checklist van de belangrijkste redenen waarom je WordPress website traag kan zijn. Maar nog belangrijk de oplossing om jouw WordPress website sneller te maken.

Er zijn een heleboel manieren waarop je je WordPress website sneller kunt maken en je kunt hier dagen zoet mee zijn maar het overgrote deel van de problemen ontstaan over het algemeen door slechte kwaliteit webhosting of webhosting gerelateerde problemen. Dat is dan ook meestal waar je begint met het oplossen van problemen met de snelheid van je website.

Waarom is jouw WordPress website traag of laad deze traag?

Voordat we naar de specifieke oplossingen gaan kijken is het goed om eens te kijken naar wat je website traag zou kunnen maken. Door te weten waarom je website traag is of traag inlaad kun je specifiekere stappen nemen om het probleem op te lossen.

De meeste voorkomende redenen waarom je WordPress website traag is:

  1. Langzame of slechte kwaliteit hosting die niet overeenkomt met de traffic die jouw site krijgt te verwerken
  2. Geen caching of caching plugins aanwezig
  3. Afbeeldingen niet gecomprimeerd of geoptimaliseerd
  4. Je maakt geen gebruik van HTTPS en daarmee de snelheid van het HTTP2 protocol
  5. De versie van PHP die je gebruikt is verouderd
  6. Je hebt langzame- en of niet up-to-date plugins

WordPress website snelle maken? Hieronder hebben we de punten meer gedetailleerd uitgelegd om je website sneller te maken.

1. Gebruik hoge kwaliteit website hosting

Stop met het gebruik van goedkope webhosting. Een hoge kwaliteit webhost met HTTP2 protocol support maakt een wereld van verschil.

Waarom hosting zo belangrijk is:

Hosting is de fundering van alles wat je online doet. Je SEO en Google rankings, je Adwords en Facebook advertenties en mail die via je site binnenkomt zijn allemaal verbonden aan de kwaliteit van jouw websitehosting.

Snellere en betrouwbaardere hosting betaald zichzelf terug in de vorm van meer aanvragen, telefoontjes en verkopen via jouw website.

Als jouw website de grootste bron van inkomsten is dan is het logisch dat je meer uitgeeft voor een zo goed en betrouwbaar mogelijke hosting omdat het direct impact heeft op hoeveel je verdient.

Niet alleen de snelheid van de hosting is belangrijk ook de kwaliteit is heel belangrijk! Goedkope hostingproviders zijn vreselijk als het gaat om uptime van jouw website. Als je de uptime van je website in de gaten houd met speciale uptime monitoring software dan zul je waarschijnlijk zien dat goedkope hostingproviders er tot een paar keer per dag uit kunnen liggen.

2. Maak gebruik van caching

Een belangrijk onderdeel voor het versnellen van je WordPress website is gebruik maken van caching. Caching zorgt er voor dat iedere pagina op je website van te voren opgebouwd word zodat alle rekenkracht van de server dit niet hoeft te doen wanneer een bezoeker een pagina van je website bezoekt.

Er zijn meerdere caching plugins op de markt, bijvoorbeeld WP Rocket (premium plugin), WP Fastest Cache (gratis plugin) of W3 Total Cache(gratis plugin). Over het algemeen gezien doen deze plugins grotendeels hetzelfde. Echter is WP Rocket het meest gebruiksvriendelijk en hebben ze een goede support afdeling. Bij de gratis plugins is de gebruikersvriendelijkheid en support over het algemeen iets minder goed geregeld. Daarnaast is het bij W3 Total Cache zo dat deze meer gericht is op de geavanceerde gebruikers die weten waar ze mee bezig zijn. Wil je het jezelf makkelijk maken gebruik dan WP Rocket of WP Fastest Cache, ben je een geavanceerde gebruiker maak dan gebruik van W3 Total Cache.

Sommige webhosting providers hebben op hun servers caching ingebouwd of hebben hun eigen caching plugin wat een van de redenen is waarom deze hosting providers snelle hosting pakketten kunnen leveren.

LET OP! Installeer nooit twee caching plugins dit zorgt voor problemen! Zorg ervoor dat wanneer je met een caching plugin aan de slag gaat dat je een backup hebt gemaakt van je website. Verder is het verstandig om toegang te hebben tot je Webhost administratie paneel en / of FTP omdat zommige websites niet overweg kunnen met een caching plugin wat ervoor kan zorgen dat je website niet meer werkt. Toegang tot het administratiepaneel van je webhost of toegang tot de ftp van de website stelt je in staat de plugin uit te schakelen of de gemaakte backup terug te zetten zodat je in dit geval je website kunt herstellen. Durf je dit alles niet zelf te doen vraag dan om hulp, wij kunnen je hierbij goed helpen.

3. Comprimeer en optimaliseer afbeeldingen

Comprimeer de afbeeldingen op je website met behulp van “lossless compression” (dit zorgt voor een kleinere bestandsgrootte zonder het verlies van kwaliteit van de afbeelding). Wij hebben zo’n beetje alle afbeelding compressie plugins gebruikt en getest maar onze favoriete plugin hiervoor is Smush Pro. Ze hebben hier ook een gratis versie van. (Met enkele restricties: zo kan je bijvoorbeeld maar 50 foto’s per keer in een keer comprimeren en kun je alleen foto’s kleine dan 2mb comprimeren).

Vaak kunnen afbeeldingen op je website gecomprimeerd worden met 20 tot 50% zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de afbeelding. Dit zorgt gemakkelijk voor 1 tot 2 seconden snellere laadtijd van een pagina en dus voor een enorm verschil in prestatie. Misschien klinkt dit niet als veel verbetering maar het kan net het verschil maken tussen het verkopen van een product en het niet verkopen van een product omdat de gebruiker zijn geduld verliest en je website verlaat.

Zorg er voor dat je gebruik maakt van LOSSLESS compression en niet lossy compression. Hieronder staat het verschil tussen deze twee uitgelegd:

Lossless: kleinere bestandgrootte, zelfde afbeeldingskwaliteit.
Lossy: nog kleinere bestandsgrootte, verlies in afbeeldingskwaliteit.

Tip: Zorg ervoor dat de afbeeldingen die je upload al zo klein mogelijk zijn. Upload niet een bestand waarvan de bestandsgrootte meer dan 2mb is. Tijdens het comprimeren behaal je de meeste winst bij grote bestanden onder de 2 mb. Klik hier voor meer informatie over het optimaliseren van afbeeldingen.

4. Stap over op HTTPS om gebruik te kunnen maken van de voordelen van het HTTP2 protocol

Als jouw website draait in HTTPS mode (versleuteld) zal je web browser het nieuwere HTTP2 protocol gebruiken wat aanzienlijk sneller is dan het oudere HTTP 1.1 protocol.

Bekijk het filmpje hieronder en zie het verschil in snelheid tussen de twee. Belangrijke aantekening hierbij is dat je host wel HTTP2 moet ondersteunen. De meeste goedkope hostingproviders ondersteunen dit niet.

5. Gebruik PHP7 en hoger in plaats van PHP 5.6 (30% sneller)

PHP is de programmeertaal waarmee WordPress is gemaakt. Dit is de laatste versie en is uitgekomen aan het eind van 2015. PHP 7 is 2 tot 3 keer sneller dan de vorige versie PHP 5.6 (versie 6 is overgeslagen). Het overstappen van PHP 5.6 naar PHP7 zorgt voor grofweg 30% verbetering in snelheid van je website. En het overstappen naar PHP 7.1 of 7.2 die ook inmiddels al zijn uitgebracht kan je nog eens een 5 tot 20% snelheidsverbetering opleveren.

Op het moment van schrijven is PHP 7.4 net uitgekomen en deze versie zorgt wederom voor meer snelheid bovenop de verbeteringen in de vorige versies van PHP 7.

Je kunt bij de meeste hostingproviders zelf de versie van PHP op je server veranderen in het administratiepaneel van je host. Als je niet zeker weet hoe je dit moet doen neem dan contact op met je hosting provider deze zouden je hierbij moeten kunnen helpen.

LET OP! Heb je een oudere website draaien en wil je PHP 7 gebruiken? Zorg dan eerst dat je dit getest hebt. Het kan namelijk voorkomen dat jouw website gebruik maakt van oude stukjes PHP die in de nieuwe versie van PHP niet meer ondersteund worden. Dit kan er voor zorgen dat je website niet meer werkt.

6. Schakel niet gebruikte plugins uit.

Noteer welke plugins je gebruikt en schakel ongebruikte plugins uit of verwijder deze als je ze niet meer gebruikt. Qua snelheid van de website geldt over het algemeen hoe minder plugins hoe beter.

Plugins die elementen van websites van derden laden voor vertraging van je website kunnen zorgen. Bijvoorbeeld Plugins die analytics code laden of livechat’s activeren. Over het algemeen is het handig om voor dit soort dingen Google Tag Manager (https://www.google.com/tagmanager) te gebruiken als het snel inladen van je website prioriteit heeft.

Er zijn dus vele factoren die spelen als het om de snelheid van je website gaat. Heb je geen vertrouwen in dat je zelf met de bovengenoemde punten aan de slag kan? Neem dan contact met ons op dan kunnen we kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Ook interessant voor jou

Rik

Rik werkt sinds 2020 bij Reason Web Development als Front- & Back-end Developer.

customer journey in telefoon mockup

Al 300+ ondernemers gingen je voor!

Meldt je aan voor de onze updates.

Ontvang inspirerende content, belangrijk nieuws en slimme hacks voor je (WordPress) website!
Wat wij doen
Orci varius natoque penatibus et magnis dis parturient montes, nascetur ridiculus mus. Pellentesque molestie leo et gravida lacinia.
© Reason Digital Empowerment B.V. Alle rechten voorbehouden.